"Więcej kazeiny w mleku" - artykuł z czasopisma "Hodowca Bydła" 1/2018
Mleko w diecie człowieka obecne jest od tysięcy lat. Wynika to z faktu, że wydzielina gruczołu mlekowego
zdrowych, prawidłowo żywionych i utrzymywanych krów zawiera wiele cennych dla nas składników
pokarmowych. Do składników tych zaliczają się tłuszcz, sole mineralnych (wapń, fosfor), witaminy
(A, D, E, K, z grupy B), a także wysokowartościowe białko, którego zawartość oscyluje w okolicach
3,4%. Białka mleka stanowią sumę dwóch frakcji tj. białek serwatkowych stanowiących ok. 20% ogólnej
ilości białka oraz białek kazeinowych stanowiących pozostałą jego część....
kliknij, aby pobrać cały artykuł w pliku PDF:
"Więcej kazeiny w mleku" - artykuł z czasopisma "Hodowca Bydła" 1/2018 - autor: Kamil Siatka MCHiRZ Sp. z o.o.