Mazowieckie Centrum Hodowli
i Rozrodu Zwierząt Sp. z o.o.
PL EN

Szkoła Zimowa Wisła 2012

W dniach 14 do 17 lutego 2012 po raz piąty odbyła się w Wiśle Szkoła Zimowa.

Tematem przewodnim konferencji był Postęp badań w hodowli świń i jego wykorzystanie w praktyce. Głównym organizatorem Szkoły była Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności (Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt) Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, a współorganizatorami Mazowieckie Centrum Hodowli I Rozrodu Zwierząt Sp. z o. o. w Łowiczu, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS oraz Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie. Po raz kolejny w jednym miejscu i czasie spotkali się przedstawiciele świata nauki, hodowcy i producenci trzody chlewnej oraz przedstawiciele branży przetwórstwa mięsnego. Stworzyło to możliwość do zaprezentowania najnowszych wyników badań oraz stało się doskonałą okazją do żywej dyskusji na temat problemów dotyczących hodowli i produkcji świń w Polsce. W pierwszym dniu uczestnicy konferencji wysłuchali sześciu referatów plenarnych, a także uczestniczyli w sesji podczas której zaprezentowali się hodowcy zrzeszeni w Polskim Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.W drugim dniu obrad zaprezentowane zostały doniesienia naukowe przygotowane przez doktorantów. Spośród nich trójosobowa komisja, w składzie Pani dr hab. Agnieszka Korwin-Kossakowska, prof. nadzw. , Pan mgr  inż. Tomasz Prawica oraz prof. dr hab. Czesław Klocek , wyłoniła dwa najciekawsze i najlepiej zaprezentowane referaty, które zostały wyróżnione nagrodą specjalną Prezesa Zarządu Mazowieckiego Centrum Hodowli I Rozrodu Zwierząt Sp. z o. o. w Łowiczu. W imieniu Pana Prezesa Krzysztofa Gajka nagrodę dla Pani mgr inż. Anny Jankowskiej-Mąkosy oraz Pani mgr inż. Moniki Kumalskiej wręczył dyrektor Zakładu w Brześciu Pan Tomasz Prawica. Oprócz strony intelektualnej organizatorzy Szkoły Zimowej zadbali także o to aby czas spędzony poza salą konferencyjną minął w sympatycznej atmosferze. Oprócz uroczystej kolacji uczestnicy Szkoły wzięli udział w kuligu i wieczorze przy akompaniamencie góralskiej kapeli.

Fotogaleria

  

  

  

   

   

   

  

  

   

   

   

Artykuł przygotowała: Magdalena Bajena- Zakład Łowicz