Mazowieckie Centrum Hodowli
i Rozrodu Zwierząt Sp. z o.o.
PL EN

VI międzynarodowa konferencja bujatryczna w Łomży

Pod takim tytułem dn. 09.10.2015r. w Łomży odbyła się VI międzynarodowa konferencja bujatryczna, w której uczestniczyli lekarze z zespołu embriotransferu naszej Spółki. Program konferencji obejmował wykłady dotyczące: wymagań weterynaryjnych dotyczących pozyskiwania, przechowywania i przenoszenia zarodków bydła, praktycznych zagadnień embriotransferu, hormonalnych metod zarządzania rozrodem krów w stadach, chorób mających wpływa na zaburzenia w rozrodzie, tematów związanych z żywieniem krów.

 

     Osobiście najbardziej zainteresował mnie wykład pt. "Mikotoksyny - gdzie tkwi problem i jak skutecznie przeciwdziałać" zaprezentowany prze panią Żanetę Chodorowską, przedstawicielkę firmy Biomin Polska. Firma Biomin funkcjonuje i bada poziomy różnych mykotoksyn prawie na całym świecie. Na dzień dzisiejszy rozpoznanych i nazwanych jest 390 mykotoksyn, w Polsce największe znaczenie mające negatywny wpływ na zdrowie i produkcję bydła mają: aflatoksyna B1( AFB), toksyna T- 2, deoksyniwalenol ( DON), zearalenon ( ZEN), alkaloidy sporyszu i endotoksyny.

 

Okazuje się nieprawdziwym stwierdzenie, że bydło doskonale sobie radzi z inaktywacją mykotoksyn, a taki pogląd pokutuje od dawna. Żwacz ma, owszem możliwości detoksykacji toksyn, ale wtedy gdy sam działa idealnie! Jest to praktycznie mało prawdopodobne przy dużych wydajnościach. Już np. podkliniczna kwasica spowoduje , że pierwotniaki odpowiedzialne za odtruwanie organizmu zginą, a wtedy narażenie na toksyny jest większe. Ponadto same rośliny mają mechanizmy obronne, a trzeba pamiętać, że 97 % mykotoksyn powstaje na polu, rośliny łączą mykotoksyny z cukrami. Taki konglomerat cukrowo- mykotoksynowy jest rozdzielany w żwaczu. Cukier jest wykorzystywany przez mikroorganizmy żwacza, zaś toksyna dostaje się do jelit, a stąd bezpośrednio do krwioobiegu.

ZEN i Sporysz powodują : nieregularne ruje, niski współczynnik zacieleń, cysty jajników, zamieranie zarodków, ronienia, niedostateczny rozwój jąder, niską produkcję spermy

T-2, DON, AFB powodują: stany zapalne przewodu pokarmowego, krwotoki jelitowe, zaburzenia funkcji żwacza, biegunki, ketozy

AFB,T-2, DON powodują: skażenie mleka, niższą produkcję mleka, zapalenia wymion

DON, Sporysz, Endotoksyny powodują : kulawizny. Ogólnie mówiąc obecność mykotoksyn w paszach gospodarskich powoduje duże zmniejszenie zysku hodowcy.

Ciekawy wykład poprowadził też dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny na temat żywienia i powiązania ścieżek żywieniowych z rozrodem w stadach. Zauważył, że skład płynu w pęcherzykach jajnikowych jest zależny od składu krwi, a płyn ( kiepskie żywienie ), w którym jest nadmiar wolnych niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych, kwasu beta  hydroksymasłowego oraz mocznika przy zmniejszonej ilości glukozy powoduje słabą przeżywalność zarodków.

Dr Lach zwrócił też uwagę na szerokie stosowanie różnych dodatków żywieniowych, mających poprawiać efektywność rozrodu, nie mniej jednak zalecił i podkreślił, że bardziej istotne są: dobrze skomponowana dawka, jakość i wartość kiszonek, prawidłowe utrzymanie krów , szczególnie latem, nieograniczony dostęp do stołu paszowego i do wody, dbałość o kondycję szczególnie w okresie zasuszenia i okołoporodowym.

 

 

link do relacji :  https://www.youtube.com/watch?v=9J6z3W9E6E4

 

Lek.wet. Małgorzata Kołosowska

Laboratorium MCHiRZ Łowicz